22/6/06

I don't like Mondays

Tell me why I don’t like Mondays, I wanna shoot the whole day down. Ένα τραγούδι των Boomtown Rats που γράφτηκε μετά από ένα μακελειό σε ένα σχολείο μια Δευτέρα. Προφανώς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τώρα τελευταία όμως έχουμε ανακαλύψει ξαφνικά πως κάτι τρέχει και με τα δικά μας παιδάκια. Δεν είναι το πιο περίεργο πράγμα πάνω τους τα μίνι φουστανάκια των 14χρονων, ούτε ο ρυθμός εκκαθάρισης εγκεφαλικών κυττάρων μπροστά στον υπολογιστή. «Ευχαριστούμε Άλεξ.»

Αίσχος δηλαδή. Σοβαρός αρθρογράφος της Απογευματινής να ευχαριστεί το παιδί που πέθανε, με τη Νικολούλη να έχει αυτοανακηρυχθεί εισαγγελέας Ημαθίας στην προσπάθεια να βρεθεί η άκρη του νήματος (με χαρακτηριστική προφορά) σε αυτή την υπόθεση. Και ο Χαρδαβέλλας 2 παράθυρα παρακάτω – πού’ναι τα χρόνια που η Νικολούλη του έψηνε τον καφέ και του σήκωνε τα τηλέφωνα...

Γιατί τον ευχαριστούμε τον Άλεξ; Τα Δελτία Ειδήσεων γιατί βρήκαν με τι να γεμίζουν τον χρόνο τους. Βιντεάκια από κινητά με φάρσες στα σχολεία τώρα πια είναι αποδεικτικά στοιχεία ότι η βία μεγαλουργεί σε όλο το φάσμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (τα SXOLEIO_1.AVI και SXOLEIO_2.AVI που έχει το dreamport στη διάθεσή του με πεοθηλασμό και λεσβιακό φάσωμα μέσα σε ιδιωτικό σχολείο θα πλήρωναν καλά γαμώτο) και ότι η επόμενη γενιά θα έχει είδωλό της τον Παλαιόκωστα, τον Πάσσαρη και τον Σορίν Ματέι (ας είναι τρίβαρο το χώμα που τον σκεπάζει τον καριόλη.)

Ανακαλύψαμε ότι οι μαθητές μας παίρνουν ναρκωτικά. Δεν νιώσαμε όμως ότι με το υπάρχον καθεστώς πανεπιστημιακού ασύλου η δοσοληψία στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας είναι παιχνιδάκι. Το πιο γνωστό coffee shop νοτίως των Ολλανδικών συνόρων παίζει νά’ναι το αίθριο της Παντείου ή το παρκάκι της Πανεπιστημιούπολης. Όχι, τα κωλόπαιδα φταίνε που πίνουν χόρτο επειδή το είδαν στην Λούφα και Παραλλαγή και γι’αυτό την κάναμε Κ-18.

Ανακαλύψαμε ότι οι μαθητές μας κάνουν σεξ. Σε μια κοινωνία που βλέπεις 15000 αναφορές στην αποτρόπαια πράξη κάθε μέρα σε στάσεις λεωφορείων, πικραμένες πόρνες της 6ης Λεωφόρου (όπως αντέγραψε ο μέγας του Ctrl+C Καζούλης) να αλωνίζουν το κέντρο και παραινέσεις περιοδικών σε μικρές αναγνώστριες να που στέλνουν γράμματα αν θα πρέπει να ολοκληρώσουν τη σχέση τους με το κατά 5 χρόνια μεγαλύτερο αγόρι τους. Σε αγαπάει κορίτσι μου, αλήθεια. Μην περιμένεις να γεράσεις (π.χ. να πας 16). Ο Χριστός αποκλείεται να ξαναγεννηθεί στην Ελλάδα. Δεν θα βρίσκουμε παρθένες με περίοδο σε λίγα χρόνια. Όξω Cosmopolitan απ’την παράγκα.

Ανακαλύψαμε ότι οι μαθητές μας καπνίζουν. Πίνουν. Γνωρίζουν αγνώστους από το Ίντερνετ. Όχι μόνο πηδιούνται, αλλά δεν φοράνε και προφυλακτικό. Κάνουν εκτρώσεις. Δεν πάνε στην εκκλησία. Και άλλα πολλά. Από τον Άλεξ. Που τον έφαγαν μπαμπέσικα τα 5 κωλόπαιδα. Ή ο Αλβανός με την Μερσεντές. Ή ο Χατζηνικολάου. Έχω χάσει τη μπάλα με τον μικρό Άλεξ.

Ποιος φταίει για την κατάσταση λοιπόν;

Ας σκεφτούμε λίγο τη ζωή του 17χρονου:

06:59-07:00: Εγερτήριο
07:00-07:30: Επανεκτέλεση του άσματος «είσαι άχρηστος» από τους γονείς
08:00-16:00: Σχολείο
16:00-16:30: «Είσαι άχρηστος» (γύρνα σπίτι τώρα μην σε κάψω remix)
16:30-20:30: Φροντιστήριο
20:30-03:30: Διάβασμα
03:30-07:00: Ύπνος

Οι έξυπνοι μεγάλοι πάντα την έχουν τη λύση. Καλύτερος από όλους ο Γεράσιμος που είχε τη φαεινή ιδέα των Πανελλαδικών. Ένα σύστημα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των φροντιστηριάδων που αντί για 4 μαθήματα διδάσκουν πλέον 6 (πέρυσι 9, στην αρχή 14.) Τα βοηθήματα πουλάνε σαν κρύα μπίρα σε γήπεδο της Αγγλίας. Και τα παιδιά; Χεστήκαμε. Έρχονται, τα σκάνε, φεύγουνε. Φορτωμένα με το άγχος της αποτυχίας. Γιατί προφανώς στην Ελλάδα ο ΜΟΝΟΣ τρόπος να σπουδάσεις είναι το να περάσεις στις Πανελλαδικές με υψηλό βαθμό σε κάποια σχολή. Και φυσικά δεν νοείται εμένα ο γιος μου να σπουδάσει σε ΤΕΙ. Στην Ιατρική θα μπει. Capito?

Μετά, τα τσιγάρα και τα ποτά. Παντού τσιγάρα, παντού ποτά, φταίει το παιδί να τα μιμηθεί; Ειδικά αν τον βοηθάνε να περάσει το άγχος... Που πήγε εκείνο το «τα προϊόντα απευθύνονται σε ενήλικους;» Λούτσοι γαλάζιοι Μενεγάκη μου. Ο περιπτεράς δεν κοίταξε ποτέ την ταυτότητα του μικρού wannabe ρασταφάρι όταν πήγε με την Eastpak να πάρει τσιγάρα. Ή μπύρα; Τι τον ενδιαφέρει; Το μεροκάματο να βγει και ας πάθει καρκίνο το μαλακιστίρι.

Δεν σπουδάζουν! Δεν διαβάζουν! Εμ πως να διαβάσουν όταν μετά από 12 χρόνια στο σχολείο ανακαλύπτουν επιτέλους την κοινωνία; Και δώσ’του να δοκιμάσουν ότι βρουν μπροστά τους για να καλύψουν τον χαμένο χρόνο...

Το σώμα και το σεξ; Αχ. Γονείς να λένε στα κοριτσάκια τους έχεις παχύνει κάθε τρεις και λίγο μέχρι να τα κάνουν ανορεξικά. Να τους αγοράζουν κοριτσίστικα περιοδικά που τους λένε να πάρουν ότι βρουν μπροστά τους. Μεταφορικά. Μεγαλύτερες αδερφές στο ρόλο του παιδαγωγού να απαγγέλουν αιδοίων μονόλογους. 16χρονες να περπατάνε στο δρόμο με το 20χρονο αγόρι τους και να τον κάνουν ότι θέλουν γιατί κατά βάθος ο Έλλην άντρας είναι για τη γυναίκα ότι και ο Τιτανικός για το κρυφό της σημείο.

Τι σου φταίνε μετά τα παιδιά. Δεν αποκτάνε μόνα τους κακές συνήθειες. Κάποιος τους τις μαθαίνει. Και αντί να ενοχοποιούμε τις πλάκες σε μορφή 3GPP ας αρχίσουν όλοι αυτοί οι μαϊντανοί να σκέφτονται μήπως ζητάνε τόσα πολλά (και ηλίθια) από τα παιδιά – και να δουν αν έχουν και αυτοί μερίδιο ευθύνης όχι μόνο για τον μικρό Άλεξ, αλλά και τον μικρό που καπνίζει χόρτο και την μικρή που ξεσκίζεται στην κρεβατοκάμαρα.

Δεν μ’άρεσαν ποτέ οι Δευτέρες. Και πρώτη ώρα είχα Βιολογία. 9 έγραψα... (και τώρα έγραψα σχεδόν το διπλάσιο αλλά μάλλον θα το βάλω εκεί που δεν λάμπει ο ήλιος...)

Δεν υπάρχουν σχόλια: