16/6/06

Χρόνια πολλά (σκάσ'τα τώρα)

Τα γενέθλια παραδοσιακά συσχετίζονται με την δοσοληψία χρήματος και άλλων υλικών αγαθών. Πόσοι όμως ξέρατε ότι το να τραγουδάτε το happy birthday είναι παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων (αναρωτιέμαι αν η Marilyn Monroe είχε πληρώσει για το αείμνηστο Happy Birthday Mr. President...)

Στην Ελλάδα οι ψαγμένες οικογένειες βάζουν τα 6χρονα να τραγουδάνε 2 φορές τα χρόνια πολλά: μία στα ελληνικά και μία στα αγγλικά. Το joyeux anniversaire ναυάγησε μαζί με τη francophonie.

Όμως ποιος έγραψε το Happy Birthday; Δύο αδερφές που γεννήθηκαν το 1859 και το 1868, ονόματι Mildred J. και Patty Smith Hill αντίστοιχα, είναι οι υπεύθυνες για αυτό το χαρούμενο λεπτό (ή δύο) που προηγείται του σβησίματος των κεριών (ή του κεριού μετά τα 25 για τις γυναίκες...) Το 1893 λοιπόν στο νηπιαγωγείο που διηύθυνε η Mildred στη Λουιζιάνα η Patty έβγαλε τη μελωδία και η αδερφή της έγραψε τα λόγια για το "Good Morning To All", μια απλή μέθοδος να καλοπιάνουν τα διαβολάκια πρωινιάτικα στην τάξη.

Μετά την έκδοση του τραγουδιού το ίδιο έτος, πέρασαν αρκετά χρόνια για να έρθει το 1924 όπου ο Robert Coleman έγραψε τους στίχους για το Happy Birthday που έγινε ανάρπαστο από τα ραδιόφωνα της εποχής. Το 1931 εμφανίστηκε στο musical "The Band Wagon" και το 1933 ήταν το πρώτο "τραγουδιστό" τηλεγράφημα που έστειλε η Western Union.

To 1934 η τρίτη αδερφή της παρέας, Jessica Hill, πήγε στα δικαστήρια τον Coleman για τα πνευματικά δικαιώματα του τραγουδιού. Προφανώς το κέρδισε. Και τα δικαιώματα μετά από μια δαιδαλώδη διαδικασία σήμερα είναι 50% του ιδρύματος Hill (οέο) και 50% του Summy-Birchard, μέλους του ομίλου της AOL Time Warner. Αμερικάνικος ιμπεριαλισμός - δεν άφησε ούτε τα γενέθλιά μου ήσυχα.

Εντάξει, δεν είναι παραβίαση το να το τραγουδάς με φίλους στο σπίτι. Το mp3 όμως της Merilyn και το να το βάζεις στο μαγαζί την ώρα που σβήνεις τα κεράκια, μάλλον είναι παράνομο.

Η πειρατεία σκοτώνει τα γενέθλια. Ουστ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: