22/6/06

Ο Μότσαρτ, ο μικρός Άλεξ και εγώ

Τραγούδι Διαβάσματος: Η μετάδοση της ΝΕΤ στο Ολλανδία – Αργεντινή
Τραγούδι Ημέρας: Zucchero – Baila Morena
Δεν υπάρχουν σχέδια απόδρασης από τα Αγγλικά. Ηρεμήστε.

Αγγλικά σήμερα για την αυλαία των Πανελλαδικών (για εμένα) και την έναρξη των ειδικών μαθημάτων. Τα άλλα είναι κάτι Αρμονίες και κάτι Σχέδια. Δεν ξέρω και πολλά πράγματα. Αγγλικά πάντως ξέρω.


Ζήσε το όνειρό σου: γίνε μέλος της Λυκειακής επιτροπής. 10 φορές το χρόνο πες στα μούλικα που καπνίζουν μέσα στα μούτρα σου να μπουν μέσα!

Την τελευταία φορά που το είχα επιχειρήσει ο ένας βαθμολογητής είδε στο γραπτό μου το τέλειο και του έβαλε 19,9. Ο δεύτερος έμεινε ελαφρώς απογοητευμένος και μου έριξε ένα 10,5. Ο τρίτος της παρέας έκανε τη διαίρεση και μου έβαλε 15,6.

Κάπως έτσι δουλεύουν οι βαθμολογητές. Αν πέσει ο καφές τους πάνω στο πουκάμισο την ώρα που διορθώνουν, αλλοίμονο στον επόμενο ή στην επόμενη του οποίου «το μέλλον» (όπως ψευδώς ισχυρίζονται οι αλήτες φροντιστηριούχοι που καπηλεύονται το άγχος των γονέων για τα παιδιά τους και έχουν καταστρέψει την παιδεία) κρίνεται από τα 30-40 δευτερόλεπτα (μην μου πείτε ότι ασχολούνται περισσότερο) που ο διορθωτής θα δει το γραπτό.

Φέτος λοιπόν το κείμενο ήταν απλό. Ήταν για την τρέλα που έχει πιάσει την Ευρώπη με τον Μότσαρτ. Μοναδική διευκρίνιση η μετάφραση του ρήματος “pipe” ως παίζω μουσική. Καμία αναφορά στο τι στο διάολο είναι Tuscan. Γιατί να ξέρει ο μέσος Έλλην μαθητής ότι είναι η Τοσκάνη. Από πότε διδάχθηκε στο σχολείο που είναι η Τοσκάνη, πόσο μάλλον πως την λένε στα Αγγλικά.

Εμ πάσει περιπτώσει, το πανόραμα συμπληρώνονταν με μία έκθεση βγαλμένη από το περιστατικό της Βέροιας. Η βία στα σχολεία, τι την δημιουργεί και τι μπορεί να τη σταματήσει. Ένα θέμα που έρχεται σαν ρουκέτα από το διάστημα γιατί αφ’ενός ο Έλληνας μαθητής δεν νιώθει ότι υπάρχει και κανένα σοβαρό πρόβλημα βίας στα σχολεία (γιατί όντως δεν υπάρχει), από την άλλη θα έπρεπε να ξεθάψει τα Παπανούτσεια περί προτύπων, οικογένειας και εκπαίδευσης και να τα γράψει στα Αγγλικά.

Τελείωσα στην μία ώρα και έφυγα. Δεν με ενδιαφέρει το αποτέλεσμα. Μάλλον ορθώς, γιατί δεν θα αλλάξει τίποτα. Ξέρω τι Λόττο είναι και δεν ψήνομαι να αγχωθώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: