14/7/06

Άλλη μια λυπηρή ημέρα



Το Ισραήλ ξεκίνησε πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον του Λιβάνου όπως ίσως έχετε ακούσει ήδη.

Δεν το λέμε πόλεμο, το λέμε απλά πολεμικές επιχειρήσεις. Γιατί φοβόμαστε να παραδεχτούμε ότι η Μέση Ανατολή περνάει τη μεγαλύτερη κρίση της πενταετίας.

Η Συρία τρίβει τα χέρια της που οι "Σιωνιστές" βοηθούν στο να καταστραφεί ότι έχει απομείνει από τον Λίβανο που, μετά τις δολοφονίες ηγετών και δημοκρατικών παραγόντων, έδειχνε να βρίσκει το δρόμο του.

Γιατί όλα αυτά;

Ας ελπίσουμε να μην δούμε και τον μεγαλύτερο πόλεμο στην Μέση Ανατολή...

9 σχόλια:

Manos είπε...

Οι ευχές μας δύσκολα θα πιάσουν τόπο. Δυστυχώς εκεί που πάει η κατάσταση, από τη μία έχεις τους Ισραηλινούς που νομίζουν ότι μπορούν να ξεφύγουν από τους ήδη καταπιεσμένους καταπιέζοντας τους περισσότερο και από την άλλη έχεις τους Άραβες που κατά μέσο όρο όντως "θέλουν το Ισραήλ να σβηστεί από το χάρτη."

Και το Ισραήλ το μόνο που κάνει είναι να δίνει επιχειρήματα στους ντόπιους δημαγωγούς να στέλνουν παιδάκια να ανατινάζονται σε καφέ και πλατείες του Τελ Αβίβ.

Ας ευχηθούμε, όντως...

Manos είπε...

Ο λόγος για τον οποίο κανείς δεν μιλάει για πόλεμο είναι άλλος. Για πρώτη φορά στην ιστορία αυτή της διαμάχης, κανείς από τους πρωταγωνιστές της δεν έχει καμμία στρατηγική.

Η μόνη βιώσιμη στρατηγική για τη Χαμάς και τη Hezbollah είναι να εξομαλύνουν τη σχέση τους με το Ισραήλ και να ενταχθούν στην πολιτική διαδικασία. Ο μόνος σκοπός της ύπαρξής τους, όμως, είναι να πολεμήσουν το Ισραήλ με κάθε μέσο, οπότε η μόνη βιώσιμη λύση είναι αυτοκαταστροφική. Καμμία οργάνωση δεν θα δεθεί πέντε κόμπους για να υπερφαλαγγίσει τον εαυτό της.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ, πάλι, μετά από την πολύ γενναία κίνηση της αποχώρησης από τη Γάζα, βγάζοντας ενίοτε και εποίκους σηκωτούς από τα σπίτια τους, έχει κάψει τόσο πολύ πολιτικό κεφάλαιο που ακόμη και ο Σαρόν δύσκολα θα κατάφερνε να πείσει το στρατό (που διψάει για αίμα) και τους πολίτες (που θέλουν να σταματήσουν να τους πετάνε ρουκέτες οι διάφοροι μαρτυρόκαυλοι) ότι πρέπει να αποκλιμακωθεί η κατάσταση. Εξάλλου ο Σαρόν μας τελείωσε και η κυβέρνηση στέκεται πάνω σε έναν χαλαρό συνασπισμό ο οποίος μπορεί να διαλυθεί με το παραμικρό. Άρα ούτε οι Ισραηλινοί θα κάνουν τίποτε.

Το Στέιτ Ντιπαρτμεντ έχει μεγάλα προβλήματα σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο και ο Μπους είναι λιγότερο δημοφιλής από ποτέ. Το τελευταίο πράγμα που θέλουν είναι να βάλουν την κουτάλα τους στη Μέση Ανατολή. Εξάλλου, μια Αμερικανική κίνηση θα μπορούσε εν μια νυκτί να μετατρέψει μία βασικά διμερή διαμάχη σε ιερό πόλεμο και να βάλει φωτιά σε όλη την περιοχή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι γκέι και δεν θα έκανε τίποτε ούτως ή άλλως.

Υπάρχουν όμως και μερικοί που ξέρουν τι κάνουν. Αυτοί είναι οι χειρότεροι από όλους.

Οι Σύριοι έχουν κάθε λόγο να αφήσουν την κατάσταση να κλιμακωθεί. Η Hezbollah κάνει αρκετή από τη βρωμοδουλειά τους στο Λίβανο, καθώς αποτελεί, μετά το λαϊκό κίνημα του περασμένου χρόνου και την αποχώρηση των στρατευμάτων τους, το μόνο τους δάκτυλο στη χώρα. Μια έκρυθμη κατάσταση θα επαναφέρει αρκετή από την επιρροή τους.

Οι μουλλάδες στο Ιράν χαίρονται που κανείς δεν ασχολείται πια με το νουκίδι που (όντως!!!) μαγειρεύουν. Ελπίζουν δε ότι μέχρι να ξαναβρεί ο Δυτικός κόσμος ευκαιρία να κοιτάξει προς το μέρος τους θα έχουν γίνει de facto πυρηνική δύναμη, όπως καλή ώρα το Πακιστάν, αυτός ο άλλος φωστήρας λαός.

Manos είπε...

Σωστός ο Amabilis για ακόμα μια φορά στις παρατηρήσεις του. Αλλά ξεχνάς κάτι, φίλτατε κουλτουραραίε, ότι μια ενδεχόμενη συμμαχία Χαμάς - Χεζμπολάχ θα σήμαινε ανατίναξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Μέση Ανατολή από τις ρίζες της, ενώ αν το Ισραήλ συνεχίσει να επιτίθεται με τόση αποφασιστικότητα εναντίον της Χεζμπολάχ τότε η Συρία δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να εμπλακεί και επίσημα γιατί τα συμφέροντά της από αυτή την οργάνωση και τις δραστηριότητές της είναι τεράστια.

Όσον αφορά τους Αμερικάνους, μην στεναχωριέσαι, υπάρχει πάντα ο Βασιλιάς Χουσσεϊν της Ιορδανίας στην περιοχή για να τους εκπροσωπήσει. Τώρα, το πώς θα τα καταφέρει είναι ένα ζήτημα, εκτός αν δούμε για πρώτη φορά στα χρονικά να συμμαχεί μουσουλμανικό κράτος με το Ισραήλ...

Alex Stratis είπε...

Ρε παιδία πολυ συνομωσία και πολυ αναλυση πέφτει στο θέμα και πάλι στο ίδιο σημείο είμαστε.

Το Ισραήλ τους εχει όλους τους γείτονες, στρατιωτικά πάντα, και στη τελική έχει και την στήριξη απο εδώ(βλ.US veto in SC two days ago)και μια 25αρια nukes...

Βασικά το όλο θέμα εχει ξεφύγει γιατί οι μεν Ισραηλινοί την έχουν ακούσει "We must never let ourselves to be pushed around evεr again" οπότε με το πρώτο πιστολίδι στέλνουν τα Apache και τα tanks, ώστε να μην ξεχνάνε και οι ψηφοφόροι του Likud τον λόγο που ψηφίσαν anyway τον Sharon και τον Olmert.

Από την άλλη, οπως σοφα παρατηρεί ο Amabillis, οι αραβικές οργανώσεις δεν έχουν καμμιά διάθεση να πέσουν στα 4 για να βρει η περιοχή την ηρεμία της και αυτοί να χάσουν την πελατεία τους, αν και ο ρόλος της Hizbullah στο Λίβανο έχει και ευρεία κοινωνική διάσταση. Όμως ξεχνάμε πως οι Άραβες δεν πολυγουστάρουν και τους Παλαιστίνιους, οπότε χεστήκαν για τα βάσανα της Γάζας και της Δυτικής Όχθης, as long as they keep Israel bothered.

Στη τελική η λύση θα δωθεί όταν ένας από τους δύο καταλάβει πως αυτό δεν πάει άλλο, με τους Παλαιστίνιους μάλλον να είναι αυτοί που θα κάνουν πίσω. They will trade peace with a quasi-state, deeply entrenched by a surrounding Israel...Δέν είναι και ότι καλύτερο, αλλά δεν βλέπω αλλο σενάριο.

Manos είπε...

Πάντως την καλύτερη ατάκα την είχα ακούσει πριν από μήνες: τους δίνεις δημοκρατία, και αυτοί εκλέγουν τη Χαμάς...

Αλέξανδρε και πόλεμος να γίνει, δε νομίζω να χρησιμοποιήσει το Ισραήλ τις πυρηνικές του. Δεν νομίζω να τις χρειαστεί άλλωστε.

Απλά θα πέσουν μερικά "χαστουκάκια" ανάμεσα στα διάφορα παιδιά της περιοχής και μια μέρα θα υπογράψουν μια εκεχειρία και φτου και από την αρχή.

Και όλοι οι απ'έξω θα χαίρονται που τα κράτη αυτά θα είναι ακόμα πιο αδύναμα στις βουλές των :)

silly redhead* είπε...

Δε νομίζω να χαίρονται πολλοί με αυτές τις διαμάχες.Μια τέτοια κρίση στηΜέση Ανατολή επηρρεάζει πολύ κόσμο και πολλά κράτη.Ναι,και τα πιό μεγάλα.Όσον αφορά το πετρέλαιο και τις τιμές αλλά και τις κινήσεις τους.Κι αν μπλεχτεί το Ιράν,δε μιλάμε πιά για άβουλα ,αδύναμα κράτη.
Btw...Λευτεριά στην Παλαιστίνη!!!!
(ψιλοάσχετο,αλλά μιας και μιλάμε για μέση ανατολή...!)

Alex Stratis είπε...

Μάνο, δεν λέω, ούτε εύχομαι,ούτε καν το βλέπω πιθανό οι IDF να ρίξουν τα πυρηνικά, απλά θυμίζω πως στην περιοχή είναι οι μόνοι που τα έχουν.Είναι τεράστιο advantage να παίζεις με την βεβεαιότητα που σου δίνουν τα Nukes,στο πίσω μέρος του μυαλού σου.If all things fail and all the Arabs try to overun the 10 mile wide Israel (West bank to the coast), I can still fire a rocket up their asses,don't I?
Think about it...

Manos είπε...

Το μόνο που προσέφερε ποτέ σε ένα κράτος η κατοχή πυρηνικών όπλων, κατ'εμέ, είναι το να αποκτήσουν αργά ή γρήγορα και τα υπόλοιπα κράτη γύρω του πυρηνικά.

Όμως, σίγουρα θα έχω μια πιο ενημερωμένη άποψη μετά τα 3 βιβλία που πρότεινες :D

Αν δεν σε πειράζει, postαρέ τα και εδώ!

Alex Stratis είπε...

Books for nukes?Well there are many but if you refer to the three I mentioned in our discussion, these are:

1)The meaning of the Nuclear Revolution by Robert Jervis.
2)Arms and influence by Nobel prize winner Thomas Schelling.
3)The spread of nuclear weapons by Waltz and Sagan.

For more stuff, emails are welcome..
Alx