8/7/06

Ιστορίες Βερολίνου 1

Ως γνωστόν, το Βερολίνο είχε ένα άσχημο τείχος να το χωρίζει στα δύο. Οι ιστορίες αποδράσεων (ή επίδοξων αποδράσεων) από το Ανατολικό κομμάτι προς το Δυτικό δίνουν και παίρνουν. Μια από τις πιο ωραίες είναι αυτή του Thomas Kruger, που επέλεξε να το κάνει αεροπορικώς με το DDR-WOH.

Στις 15 Ιουλίου του 1987 ο φερέλπις αυτός νέος πήγε στο αεροδρόμιο του Schoenhagen και πήρε το εν λόγω αεροπλάνο από το Schoenhagen από την ανατολικογερμανική οργάνωση στρατιωτικής εκπαίδευσης νέων με το όνομα Gesellschaft für Sport und Technik.

Αφού απογειώθηκε κατευθύνθηκε για την βρετανική βάση του RAF Gatow και το προσγείωσε ζητώντας πολιτικό άσυλο. Οι Βρετανοί τον παρέπεμψαν στους δυτικογερμανούς οι οποίοι τότε ήταν κάτι παραπάνω από πρόθυμοι να ικανοποιήσουν τέτοια αιτήματα των συμπατριωτών τους από την άλλη πλευρά του τείχους.

Το αεροσκάφος του έπαθε κάτι ακόμα πιο ενδιαφέρον: οι βρετανοί μηχανικοί το διέλυσαν και το παρέδωσαν στο έλεος των στρατιωτών τους που του έβαψαν με σπρέι διάφορα συνθήματα: Wish You Were Here, από το τραγούδι των Pink Floyd και Come Back Soon, προσκαλώντας κι'άλλους ανατολικογερμανούς να κάνουν το ίδιο. Το φόρτωσαν λοιπόν σε τρέιλερ και το έστειλαν οδικώς στους κομμουνιστές έχοντας στη διαπασών τα αντίστοιχα τραγούδια και πανηγυρίζοντας.



Σήμερα το αεροπλάνο υπάρχει ως D-EWOH, αλλά μετά την πτώση του τείχους δεν υπάρχει κανένας λόγος να το χρησιμοποιήσει κανείς για τον ίδιο λόγο: το μετρό από το Schoenhagen στο General-Steinhoff Kaserne, όπως λέγεται σήμερα το πρώην βρετανικό αεροδρόμιο, στοιχίζει ελάχιστα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: