12/7/06

7/11: Άλλοι 200 πεσόντες στο όνομα του "αγώνα"

Όσοι νόμιζαν ότι τρομοκρατικές επιθέσεις συμβαίνουν μόνο στις χώρες που έχουν υποστηρίξει τον πόλεμο του Θείου Σαμ κατά του Ιράκ είναι γελασμένοι. Πικρή απόδειξη οι 200 νεκροί σε μια αλυσίδα 7 εκρήξεων μέσα σε 11 λεπτά στον προαστιακό σιδηρόδρομο της Βομβάης.

Η Ινδία και το Πακιστάν έχουν μια μακροχρόνια διαμάχη σχετικά με την τύχη του Κασμίρ, μια ορεινή περιοχή στα σύνορά τους την οποία διεκδικούν και οι δύο χώρες (μαζί με την Κίνα), με την κυριότητά του να είναι τυπικά στην Ινδία αυτή τη στιγμή.

Ο σεισμός του 2005 είχε φέρει κοντά τους δυο λαούς κατά τις προσπάθειες διάσωσης, όμως από ότι φαίνεται οι Ισλαμιστές δεν πολυπίστεψαν στην ειρήνη ανάμεσα στους μουσουλμάνους και τους ινδουιστές της επαρχίας και έβαλαν πλώρη να "αγωνιστούν" για την ανεξαρτησία (;) του κρατιδίου.

Οι 7 βόμβες είχαν τοποθετηθεί στα καθίσματα Α' θέσης των βαγονιών.

Όσο αυξάνονται οι νεκροί εγώ θα συνεχίσω να απορώ: πότε επιτέλους θα γίνει μια πορεία στην πρεσβεία του Πακιστάν με ανθρώπους που θα διαμαρτύρονται για την έμπρακτη στήριξη των τρομοκρατών; Ή στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας;

Ποτέ. Γιατί δεν έχουν αφορμή να βρίσουν την αστερόεσσα οι διαδηλωτές, οι ειρηνιστές και τα διάφορα Ελληνικά-Ευρωπαϊκά Κοινωνικά Φόρουμ και τα ρέστα. Και όπου δεν παίζει αστερόεσσα, δεν παίζει και διαμαρτυρία. Δυστυχώς.

Do not ask for whom the bell tolls... [BBC]

6 σχόλια:

silly redhead* είπε...

Είμαι εντελώς αντίθετη.
Οι πορείες δεν γίνονταο για να βρίσκουμε ευκειρία να φωνάζουμε με στόχο την "αστερόεσσα".
Γίνονται γιτί όταν έχεις χώρες πιο αδύναμες από τους εχθρούς τους βγαίνεις να τους υποστηρίξεις.
Εκεί έχουν ήδη σκοτωθεί χιλιάδες άνθρωποι.Και ειδικά όταν αναφέρεσαι σε έναν πόλμο,το θέμα γίνεται διεθνές.
Ωραίο ποστ πάντως! :)

Manos είπε...

Σε αυτή την περίπτωση όλοι είμαστε πιο αδύναμοι από τον "εχθρό" γιατί δεν έχουμε ιδέα ποιος είναι και με τι τρόπους δρα.

Μια πορεία εναντίον της τρομοκρατίας είναι κάτι που θα ήθελα να δω, σε μια αλλαγή από τις δεκάδες πορείες που καταλήγουν σε καμμένες σημαίες της Αμερικής και της Ε.Ε. με οποιαδήποτε αφορμή.

Δεν λέω ότι οι Αμερικανοί είναι οι καλοί της υπόθεσης. Απλά δεν είναι οι μόνοι κακοί. Και έτσι όπως το βλέπω εγώ, κανένας δεν βγήκε στους δρόμους όταν επιτέθηκαν στην Ν. Υόρκη, στην Μαδρίτη, στο Λονδίνο... Μόνο η Βαγδάτη μας νοιάζει;

silly redhead* είπε...

Ναι,οκ να βγούνε και για αυτό.Αυτός όμως δεν είναι λόγος να είσαι αντίθετος με τισ υππόλοιπες πορείες που γίνονται!

Manos είπε...

Με βρίσκουν αντίθετο όσο ο στόχος δεν είναι η παγκόσμια ειρήνη αλλά η κατακεραύνωση των Η.Π.Α. (ή η παγκόσμια ειρήνη μόνο όταν αυτός που τη διαταράσσει είναι ο 'πλανητάρχης'...

Alex Stratis είπε...

Interesting post,Dr. Manos and I think that you touched base on something very important i.e. Anti-Americanism in Greece.I am the last one to say that there is nothing wrong with what America is curretly pursuing around the globe, yet the very disturbing realization is that in our poor country we have a very skewed understanding of it. For example it is quite ok to burn American flags in protest against the war in Iraq, yet somehow I have not seen a march againt Russia's campaign against Chechenya.Also, we all blame US for what it has transpired since 9/11 without asking a very crucial question:Had we been blessed with so much power as the US and something equally tragic and unexpected took place in Athens and Salonica, what we would have done?I am not so sure that we will offer branches of olive to or "enemies".My guess is that we would nuke their ass back to stone age and be happy about it.In all, India and Chechenya or Burma, will always stay on the sidelines and you will never see anyone protesting their atrocities, as noone protested what the Talibam did in Afghanistan before 2001.US is a good target that sells well everywhere, even here. But next time we start a quarrel with Turkey or "Macedonia", don't be surprised to see USA taking their side. To quote one of my professors: You Greeks have always been Antiamericans..."Good luck breaking that habit.

Manos είπε...

Γεια σου και σε εσένα Αλέξη.

Μ'αρέσει η επιμονή στα Αγγλικα :)

Έχεις δικιό ότι δεν αντιδράμε όσο δεν μας επηρεάζει άμεσα αυτή η παγκόσμια κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει. Οι Ολυμπιακοί πέρασαν αναίμακτα, η 17Ν είναι στη φυλακή (όχι ότι δηλαδή την σιχαίνονται και ιδιαίτερα οι Έλληνες, πάντα υπάρχει αυτό το αριστερό φάντασμα που πλανάται πάνω από τα κεφάλια μας επειδή φοβόμαστε για κάποιο λόγο ότι θα σκάσει μύτη η χούντα αύριο πρωί.)

Πάντως η αλήθεια είναι ότι οι ΗΠΑ έχουν αυτό το κακό προφίλ στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη επειδή είναι η μοναδική υπερδύναμη που κάνει χρήση τόσο επιδεικτικά της ισχύος της και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κάνουν πάρτι κάθε φορά που αποφασίζει ο Θείος Σαμ να βομβαρδίσει κάτι, οπουδήποτε.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι ΗΠΑ πάντα θά'ναι η χώρα που θέλει το κακό μας στα μάτια του κόσμου. Ίσως φταίει η σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας, ίσως η βοήθεια των ΗΠΑ στη χούντα του 1967, δεν ξέρω. Σημασία έχει ότι κατά τη δεκαετία του 1980 χτίσαμε μια συμπάθεια προς τους Άραβες, τη δεκαετία του 1990 είχαμε την περίφημη 'ανίερη συμμαχία' με τη Σερβία του Μιλόσεβιτς. Και οι δύο είχαν κάνει άσχημα πράγματα. Τα παραβλέπαμε. Δεν πέταγε αστερόεσσα κανείς τους.

Και αν δεν ξεπεράσουμε αυτά τα κόμπλεξ, δυστυχώς, ούτε καν για την Κύπρο δεν θα ενδιαφερθούμε. Μέχρι να την βομβαρδίσει ο Αμερικάνος.