29/8/06

"Απίστευτη" πρόκληση των Τούρκων...

Το να βλέπει ολόκληρος ο πλανήτης τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να δίνει το βραβείο του νικητή στο Grand Prix της Κωνσταντινούπολης με τον υπότιτλο "Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου" είναι κομματάκι χοντρό. Και σίγουρα δεν είναι κίνηση καλής θέλησης από τους γείτονες...

Οι διοργανωτές του αγώνα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Formula 1 χρησιμοποίησαν λοιπόν αυτόν τον τρόπο για να περάσουν το δικό τους πολιτικό μήνυμα, σε έναν χώρο όπου σίγουρα δεν έπρεπε να γίνει κάτι τέτοιο. Και φυσικά ήξεραν τι έκαναν - καμία χώρα δεν δέχτηκε να δώσει την τιμή της απονομής σε κάποιον άλλον εκτός από τον αρχηγό του κράτους ή της περιοχής που διεξάγεται ο αγώνας.

Εκτός αν ο Αλί Ταλάτ είναι Τούρκος για τους Τούρκους, οπότε έχουν προσαρτήσει ήδη τα εδάφη της Βόρειας Κύπρου και δεν το ξέρουμε.

Η αντίδραση της Ε.Ε.; Καμία. Προφανώς. Η αντίδραση της Κύπρου:

Ε. Αργυρού: Όσον αφορά αυτό που με έκπληξη παρακολουθήσαμε χθες, στο Grand Prix της Κωνσταντινούπολης, να προσφωνούν τον κ. Ταλάτ ως πρόεδρο της ούτω καλούμενης ΤΔΒΚ και μάλιστα να απονέμει και το έπαθλο στον πρώτο νικητή της Φόρμουλα 1, δεν ξέρω ως Κυβέρνηση αν μπορούμε να προβούμε σε κάποια διαβήματα. Επίσης, είχαμε κάποια ενημέρωση με βάση το Πρωτόκολλο; Διότι, από την ενημέρωση που είχαμε, φαίνεται ότι υπάρχει ένα Πρωτόκολλο για το ποιος δίνει (βραβείο) και σε ποιόν τί.

Κ.Ε.: Σχετικά με αυτό το θέμα, θέλω να πω τα εξής: Επρόκειτο για μια προσχεδιασμένη θεατρινίστικη κίνηση της τουρκικής πλευράς να εμφανίσει και να διαφημίσει τον Τ/Κ ηγέτη ως δήθεν πρόεδρο ενός ανύπαρκτου κράτους. Στην ουσία, η τουρκική πλευρά εξαπάτησε τη Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου και επεχείρησε να εκμεταλλευτεί πολιτικά ένα καθαρά αθλητικό γεγονός, χρησιμοποιώντας προκλητικά τεχνάσματα και καταφεύγοντας σε φαιδρές προπαγανδιστικές μεθόδους. Ο κ. Ταλάτ δεν είναι πολίτης ούτε αξιωματούχος της Τουρκίας, της οργανώτριας χώρας, για να κληθεί να βραβεύσει τον νικητή της Φόρμουλα 1. Εκτός και αν ο ίδιος βέβαια θεωρεί τον εαυτό του τούρκο πολίτη ή η ίδια η Τουρκία τον θεωρεί εκπρόσωπό της. Εάν πάλι ο κ. Ταλάτ θέλει να θεωρείται «πρόεδρος», έστω και κατ΄ επίφαση, ενός δήθεν κράτους, πώς είναι δυνατόν ένας ξένος ηγέτης, φιλοξενούμενος της οργανώτριας χώρας, να πρωταγωνιστεί στην τελετή της βράβευσης; Μπορεί όλη αυτή η προμελετημένη σκηνοθεσία να ικανοποίησε τη ματαιοδοξία του κ. Ταλάτ και τις πολιτικές σκοπιμότητες της τουρκικής πλευράς. Δεν μπορεί όμως να ικανοποίησε τη Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου η οποία οργάνωσε τη Φόρμουλα 1 και της οποίας νόμιμο μέλος, από Κυπριακής πλευράς, είναι μόνο ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αυτοκινήτου.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση θα καταγγείλει την απαράδεκτη και προκλητική θεατρική παράσταση που οργάνωσε η Άγκυρα με πρωταγωνιστή τον κ. Ταλάτ και θα ζητήσει από τη Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου να αντιδράσει στην ανεπίτρεπτη αυτή εκτροπή. Σε παρόμοιο διάβημα θα προβεί και ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αυτοκινήτου.

Ζ. Τηλεγράφου: Μέχρι στιγμής δηλαδή δεν υπήρξε οποιαδήποτε αντίδραση, εξ όσων γνωρίζετε, από την Ομοσπονδία .... ;

Κ.Ε.: Εξ΄ όσων γνωρίζω, μέχρι στιγμής, δεν υπήρξε οποιαδήποτε αντίδραση.

Ε. Αργυρού: Υπάρχει ένα ενδεχόμενο, ως κύρωση, να αξιώσουμε τον αποκλεισμό της πίστας της Κωνσταντινούπολης ή αυτό εξαρτάται από τη Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου;

Κ.Ε.: Αυτό είναι κάτι το οποίο θα αποφασίσει η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου και όχι εμείς.


Τι να πεις. Και μετά σου λέει για κινήσεις καλής θέλησης...

Δεν υπάρχουν σχόλια: