17/10/06

Leave Ireland for the Irish...

Σήμερα αναμένεται να γίνει κάτι από τα εξής δύο: ή να σημειωθεί πρωτοφανής εξέλιξη στην πολιτική διαδικασία της Βορείου Ιρλανδίας ή να μην γίνει απολύτως τίποτα. Το ίδιο έργο που παίζεται δηλαδή εδώ και δεκαετίες. Μόνο που αυτή τη φορά υπάρχει μια πολύ σημαντική παράμετρος: ο Μπλερ έχει αναγνωρίσει ότι ο IRA δεν υπάρχει πια (τον πάτησε το Bus Eireann.)

Σήμερα λοιπόν το πρωί ο γιος του ηγέτη του προτεσταντικού κόμματος DUP ανακοίνωσε - μέσω του γιόκα του - ότι δεν θα παραβρεθεί στις συνομιλίες αν μέχρι τότε ο Gerry Adams (ηγέτης του Sinn Fein) δεν συμφωνήσει με μια προυπάρχουσα απόφαση για την αστυνόμευση στη Βόρειο Ιρλανδία.

Οι διαπραγματεύσεις στο διχασμένο Ulster ήταν πάντα μια ιστορία πάθους και αγάπης. Από τη μία υπάρχουν τα δύο προτεσταντικά κόμματα (DUP [site], UUP) που επιθυμούν διακαώς την συνέχιση της βρετανικής κυριαρχίας σε αυτό το κομμάτι γης. Από την άλλη, το Sinn Fein [site] θεωρείται από πολλούς ότι είναι ο πολιτικός βραχίονας του IRA. Ρόλο που έπαιξε άριστα διατάζοντας την οργάνωση να παρατήσει άμεσα τον ένοπλο αγώνα. Και το SDLP, ένα πιο light κόμμα για τους καθολικούς της περιοχής.

Γεγονότα και αιματοχυσίες πολλές, με την πιο διάσημη να έχει λάβει χώρα τη "Ματωμένη Κυριακή" όπου οι βρετανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον άοπλων διαδηλωτών, πυροβολόντας τους πεσμένους στο έδαφος εξ’επαφής μπροστά στις κάμερες. Μετά ο Στρατός ισχυρίστηκε ότι δέχθηκαν επίθεση από ενόπλους και σήμερα δεν υπάρχει ακόμα κανένας ένοχος (το δικαστήριο έκρινε ότι θα διατηρήσουν την ανωνυμία τους οι σφαγείς του Derry.) Πάντως, υπάρχει και σε ταινία του Greengrass [IMDB] η οποία είναι εξαιρετική.

Στην πιο πρόσφατη συμφωνία τους, οι Βορειοιρλανδοί αποφάσισαν να δημιουργήσουν δικό τους κοινοβούλιο, συνεχίζοντας τις προσπάθειες αποκέντρωσης της εξουσίας από το Λονδίνο. Όμως το θέμα με την αστυνομία και άλλα ζητήματα (κυρίως τα κολλήματα των Paisley και Adams) οδήγησαν το κοινοβούλιο σε λουκέτο πριν καλά καλά ζεσταθούν οι καρέκλες.

Για να δούμε τι θα γίνει και σήμερα.

ΥΓ: Τα κόμματα DUP, UUP και Sinn Fein που ανέφερα εκλέγονται στη βουλή του Westminister (δηλαδή τη Βρετανική Βουλή.) Το (πολιτικά αριστερό) Sinn Fein όμως μέχρι σήμερα έχει αρνηθεί να πάρει τις θέσεις, μη αναγνωρίζοντας τη δικαιοδοσία του στέμματος στη Βόρειο Ιρλανδία. Πάντως έχει έδρες στο ευρωκοινοβούλιο και το κοινοβούλιο της Ιρλανδίας, όπου φήμες λένε ότι πάνε να αναλάβουν και υπουργείο στη δεξιά κυβέρνηση του Fianna Fail.

Δεν υπάρχουν σχόλια: