10/10/06

Ανιστόρητοι

Μεγάλος ντόρος (δηλαδή δύο ρεπορτάζ του Star) έγινε γύρω από την απόφαση του Μαρκουλάκη, παρουσιαστή του Survivor Ελλάδα-Τουρκία να τολμήσει να αποκαλέσει την Κωνσταντινούπολη ως Istanbul καθώς μίλαγε με έναν Τούρκο. Το δελτίο του Star επέμενε να τον αποκαλεί ανιστόρητο μέσα στο γενικότερο θάψιμο για την διαδρομή Επίδαυρου-Παναμά.

Γενικά ο γράφων κάθε φορά που μιλάει με ξένο αναφέρεται στην Πόλη ως Istanbul. Έτσι την ξέρουν, έτσι την βάφτισε ο Κεμάλ, έτσι έκατσε. Το 1930 όπως ανέφερε και ο Μαρκουλάκης. Το Star βέβαια τον έκρινε ανιστόρητο, επειδή προφανώς έχουν κάποια άλλη θεωρία (μήπως ότι ο Κεμάλ δεν υπήρξε ποτέ;)

Επίσης τον έκρινε άσχετο επειδή αναφέρθηκε στους κανόνες της ΙΑΤΑ που αναγνωρίζουν την συγκεκριμένη πόλη ως Istanbul. Μέχρι και στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας αναφέρεται ως Istanbul η Πόλη στην αγγλική εκδοχή των αναχωρήσεων και αφίξεων.

Ο μάρτυρας υπεράσπισης; Ο Γεώργιος Καρατζαφέρης. Που δεν τον άκουσα όμως να αμφισβητεί ιστορικά αυτά που είπε και ο Μαρκουλάκης. Ίσα ίσα που είπε ότι λένε τα Ίμια Kardak και την Σμύρνη Izmir. Αυτό μόνο.

Στο δια ταύτα. Κύριοι Δημοσιογράφοι του Star, είστε τουλάχιστον κακεντρεχείς. Και δεν νοείται να σας αφήνουν ελεύθερους να βγάζετε τέτοια στοιχεία στη φόρα. Γιατί αν ανοίξετε ένα οποιοδήποτε βιβλίο Ιστορίας, θα δείτε ότι η Πόλη τώρα τελευταία λέγεται Istanbul. Και θα ήθελα να δω τον κύριο Δρακάκη να μιλάει με έναν Τούρκο και να του λέει την 2η πιο σημαντική του πόλη (θεωρητικά) Constantinople. Το γέλιο θα ήταν άπειρο.

ΥΓ: Όταν κράζετε την Ρούλα Κορομηλά που έβγαλε το 12χρονο και το εκμεταλλεύτηκε, θυμηθείτε τι είπε ο Γιώργος Λιάγκας στον Θέμο Αναστασιάδη πέρυσι: "εμείς δεν λέμε ειδήσεις."

Δεν υπάρχουν σχόλια: