8/10/06

Amish Paradise

Would you know my name, ιf I saw you in heaven – Eric Clapton

Τους Amish τους γνώρισα μέσα από το βιντεάκι του Weird Al Yankovich, to Amish Paradise. Ήταν πολύ αστείο, απολίτιστοι πουριτανοί μακριά από την σύγχρονη εποχή, χωρίς ηλεκτρισμό, αυτοκίνητα και Oprah Winfrey Show (στην Ελλάδα το παίζει ο Σκάι.) Όμως ο πολιτισμός εισέβαλλε στο σχολείο τους. Και σκότωσε 6 παιδιά τους.

Και μετά ήρθαν και τα αυτοκίνητα. Με τους φάρους αναμένους και τις κίτρινες κορδέλλες της αστυνομίας μπροστά από τα γουρλωμένα μάτια τους. Ήρθε και ο ηλεκτρισμός, οι γεννήτριες του CNN και του Fox News που έψαχναν να βρουν τί ήταν αυτό που όπλισε το χέρι του δράστη. Παιδικά τραύματα μας είπαν.

Και ξαφνικά έπαψε να είναι ανέκδοτο που το λες περπατώντας κάτω από τις διαφημιστικές πινακίδες, τα νέον φώτα και τα φανάρια της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Οι άνθρωποι όσο μακριά και να πήγαν από τον πολιτισμό των Ηνωμένων Πολιτειών δεν τη γλίτωσαν. Τα συμπτώματα βίας που παρατηρούνται στη χώρα αυτή, με τα σχολεία να έχουν γίνει ο νούμερο ένα στόχος κάθε μανιακού που θέλει να αυτοκτονήσει και δεν βρίσκει παρέα για το μακρύ ταξίδι.

Όλοι απόρησαν: γιατί τους Amish; Απλό. Είναι το μόνο σχολείο στις 48 πολιτείες που δεν έχει μέτρα ασφαλείας, ανιχνευτές μετάλλων και ντόμπερμαν. Η Αλάσκα παραείναι μακριά και η Χαβάη παραβρωμάει χόρτο.

Και τώρα τι θα κάνουν οι Amish; Προβλέπω να μπαίνει δειλά δειλά μια μπρίζα για τον ανιχνευτή μετάλλων. Ή ένα τηλέφωνο. Και να καταστρέφεται η μικρή τους ουτοπία, αυτή η σταγόνα του 17ου αιώνα στον Αμερικάνικο βούρκο.

Γιατί θα πρέπει να πάρουν τα μέτρα τους ενάντια στο κακό, χωρίς εμείς οι πολιτισμένοι και «κανονικοί» άνθρωποι να σταματήσουμε αυτή την παρωδία.

And daddy doesn’t understand it, he always said she was pure as gold
And he can’t see no reason, what reason do you need to be shot
Tell me why I don’t like Mondays; I wanna shoot the whole day down.

Bob Geldof
The Boomtown Rats – I Don’t Like Mondays

Δεν υπάρχουν σχόλια: