7/10/06

Γεωργία - Ρωσία 5-1

Πέρασε στα ψιλά των ειδήσεων στην Ελλάδα η κρίση στις σχέσεις Γεωργίας-Ρωσίας που ξεκίνησε με την απόφαση της Γεωργίας να συλλάβει 4 Ρώσους στρατιώτες ως κατασκόπους. Μάλιστα, τα βίντεο που έβγαλε στη δημοσιότητα άφηναν λίγα περιθώρια αμφισβήτησης ότι οι τύποι έκαναν κάτι περίεργο στην μικρή τους χώρα. Οι Ρώσοι αντί να ζητήσουν συγνώμη ή να κάνουν κάποια διπλωματική κίνηση έδωσαν διαταγή στους διπλωμάτες τους να εγκαταλείψουν την Τυφλίδα και έκοψαν στους Γεωργιανούς το δικαίωμα Ρώσικης βίζας και την οδική και ταχυδρομική πρόσβαση στις 4 Οκτωβρίου.

Μάλιστα, έκοψαν και το δικαίωμα στους Γεωργιανούς υπήκοους να φοιτούν στα σχολεία Άμυνας του Ρωσικού Στρατού. Όλα έδειχναν ότι η Ρωσία είχε το πάνω χέρι - αν το επιθυμεί, μπορεί να κλείσει μια βαλβίδα και η μισή Γεωργία να πεθάνει από το κρύο στον επικείμενο χειμώνα.

Όμως οι Γεωργιανοί δεν δείχνουν να έχουν πρόβλημα. Κάθε άλλο, είναι μια από τις σπάνιες περιπτώσεις που η μικρή χώρα δεν υποχωρεί μπροστά στην γειτονική της υπερδύναμη. Και το μπαμ έγινε στις 5 Οκτωβρίου, μια μέρα πριν την απέλαση 130 Γεωργιανών από τη Ρωσία και λίγο αφού οι Ρώσοι είχαν κάνει "κανονικές" επιχειρήσεις σε βάρος Γεωργιανών καταστηματαρχών και επιχειρηματιών στη Μόσχα:

Η Γεωργία απείλησε ότι θα μπλοκάρει την είσοδο της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO, που παρά τον αστικό μύθο, ουδεμία σχέση έχει με τον κτήτορα των δύο κτιρίων που πέφτοντας μας έκαναν να δούμε τον κόσμο με άλλο μάτι.)

Αυτό ίσως να κάνει τους Ρώσους να ξανασκεφτούν την πολιτική τους στο θέμα. Προς το παρόν, η Γεωργία οργάνωσε μια καταπληκτική παρέλαση των 4 κρατουμένων όπως τους παρέδιδε στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σταθερότητας και Συνεργασίας.

Ίσως λοιπόν οι Ρώσοι να νιώθουν στο πετσί τους τώρα τις συνέπειες της πτώσης της ΕΣΣΔ όσον αφορά τη δυνατότητά τους να, χμ, ελέγχουν τις γειτονικές τους χώρες. Η πορτοκαλί επανάσταση δεν ήταν αρκετή για να το καταλάβουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: