10/10/06

Η Μασσαλιώτιδα δεν ακούγεται στην Άγκυρα

Με την πρόταση νόμου #3030 [στα Γαλλικά] το Γαλλικό Κοινοβούλιο προτείνει την ποινικοποίηση της άρνησης της Γενοκτονίας των Αρμενίων για να συναντήσει αντιδράσεις από τις Βρυξέλλες και την Άγκυρα. Και μερικά χαμόγελα στο Ερεβάν, την Αθήνα και άλλες περιοχές της γης.

Όταν μάλιστα με είχε ρωτήσει ένας Τούρκος στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος μου σέρβιρε μπύρες από ένα ψυγείο κάτω από μια αφίσα του Κεμάλ, αν πιστεύω ότι έγινε η Γενοκτονία, του είχα απαντήσει "μα φυσικά, ναι." Και τότε μου είπε ότι "δεν ήταν γενοκτονία. Ήταν μεταφορά τους στη Συρία γιατί ήταν προδότες."

Και τότε απάντησα. "Μάλλον φταις εσύ για τον θάνατο κάποιου αν, όπως ισχυρίζεσαι, τον έβαλες να περπατήσει νηστικός από την Κωνσταντινούπολη μέχρι το Ερεβάν." Έξυσε το κεφάλι του, ήπιε λίγη μπύρα και συνέχισε να μιλάει για την κοπέλα του.

Τι ακριβώς έγινε τότε στην Τουρκία; Η πιο διαδεδομένη εκδοχή αναφέρει ότι τον Δεκέμβριο του 1914 η Τουρκία έχασε άλλη μια μάχη εναντίον των Ρώσων. Το Υπουργείο Πολέμου της Τουρκίας λοιπόν αποφάσισε να ρίξει το φταίξιμο στους Αρμένιους λέγοντας ότι είναι προδότες και ότι μέσω της συμμαχίας τους με τον εχθρό σκοπεύουν στον αφανισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Αν αυτή η προπαγάνδα δεν σας θυμίζει κάτι από ομιλίες του Χίτλερ, τότε σας προτείνω να τις ξαναδιαβάσετε.

Στις 25 Μαϊου του 1915 δόθηκε η εντολή για τον εκτοπισμό περίπου ενός εκατομμυρίου Αρμενίων από την Μικρά Ασία προς τη Συρία. Η εντολή ήρθε από τον Υπουργό Εσωτερικών Talat Pasha. Η συμφωνία ήταν απλή. Ξεκινάτε, προχωράτε, αφήνουμε οποιονδήποτε να σας βιάσει, κλέψει, σκοτώσει κ.λπ. και δεν μπορείτε να ανεφοδιαστείτε. Άρα δεν ήταν γενοκτονία...

Οι Τούρκοι έχτισαν και 25 στρατόπεδα συγκέντρωσης στην ενδοχώρα, κυρίως κοντά στα σύνορα με την Συρία. Μερικά από αυτά ήταν απλά για να διέρχονται οι Αρμένιοι, άλλα ήταν για να συλλέγονται πτώματα. Κάποια σύμφωνα με πηγές ξένων στρατιωτών στην περιοχή ήταν για να παράγονται πτώματα.

Σήμερα η Τουρκία επιμένει ότι απλά διέταξε την μεταφορά των Αρμένιων, όχι το θάνατό τους. Όμως κάποιες χώρες έχουν διαφορετική άποψη. Αργεντινή, Αρμενία, Αυστραλία, Αυστρία, Βατικανό, Βέλγιο, Βενεζουέλα, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης, Ιταλία, Καναδάς, Κύπρος, Λίβανος, Λιθουανία, Ολλανδία, το Ουαλικό Κοινοβούλιο, Ουρουγουάη, Πολωνία, Ρωσία, Σλοβακία και Σουηδία αναγνωρίζουν το γεγονός ως γενοκτονία.

Οι Γάλλοι λοιπόν αποφάσισαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της ποινικοποίησης της άρνησης του Ολοκαυτώματος και να εφαρμόσουν ανάλογο νόμο για τη γενοκτονία των Αρμενίων. Οι Τούρκοι ωρύονται, ο Ερντογάν κάνει δηλώσεις για μποϊκοτάζ των Γαλλικών προϊόντων. Όμως οι Γάλλοι δεν θα φοβηθούν αν οι Τούρκοι σταματήσουν να φτιάχνουν sandwich grec στο Montparnasse και αν θα σταματήσουν να αγοράζουν αυτοκίνητα από τη Renault.

Το νομοσχέδιο βρίσκει πολλούς συμμάχους στην Ευρώπη, αφού η Γαλλία έχει αναλάβει το ρόλο του "μαύρου πρόβατου" στις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας. Κάνοντας και τη ζωή μας πιο εύκολη, αφού εμείς μπορούμε να υποστηρίζουμε τύποις την είσοδο της Τουρκίας και να χτίζουμε γέφυρες πάνω από τον Έβρο.

Οι Βρυξέλλες επίσημα πάντως, δια στόματος του επίτροπου διεύρυνσης, έχουν ταχθεί ενάντια σε ένα νομοσχέδιο που όπως λένε θα κλειδώσει το debate επί του θέματος στην Τουρκία αντί να το ανοίξει. Να θυμηθούμε πόσο debate υπάρχει από το πόσα τράβηξε ο Orhan Pamuk για την απόφασή του να παραδεχθεί ότι υπήρξε γενοκτονία.

"System Of A Down would like to dedicate this song to the memory of the 1.5
million victims of the Armenian Genocide, perpetrated by the Turkish
Government in 1915." System of a Down - P.L.U.C.K.


Περισσότερα την Παρασκευή, αφού θα έχει ψηφιστεί ή όχι ο νόμος. Μέχρι τότε, δείτε τα εξής:
[Wikipedia]
[System of a Down - P.L.U.C.K.]
[Ένωση Νέων Αρμένιων Ελλάδος]

Δεν υπάρχουν σχόλια: