24/9/06

Δημοκρατία και άλλα φιλοσοφικά

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έχει την έδρα της στη Νέα Υόρκη. Η Νέα Υόρκη είναι μια μεγάλη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών, εκείνης της χώρας που αγνόησε παντελώς τον Οργανισμό όταν το Συμβούλιο Ασφαλείας του (πρόεδρος η Ντόρα Μπακογιάννη εσχάτως) αρνήθηκε να ευλογήσει το ντου στη Βαγδάτη. Και για να επισφραγίσει τις σχέσεις στοργής, αποφάσισε να συλλάβει και τον Βενεζουελανό Υπουργό Εξωτερικών. Γιατί μπορεί.

Πριν από μερικές ημέρες είδαμε τον Ούγκο Τσάβεζ, το παληκάρι που ηγείται της Βενεζουέλας και έχει βαλθεί να αφήσει το όνομά του στην ιστορία με την αντιαμερικανική του ρητορική και τις φωτογραφίες με τον Ιρανό πρόεδρο, να ωρύεται από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης αποκαλώντας τον κατά κόσμο πλανητάρχη "διάβολο." Παραπονέθηκε ακόμα και για το θειάφι που άφησε στο βήμα.

Η Μπακογιάννη από την άλλη όταν ανέβηκε είπε κάτι για διζωνική ομοσπονδία στην Κύπρο, κάτι άλλο για καλή γειτονία και ξενερώσαμε. Ήταν και μάπα το Ολυμπιακός-ΑΕΚ.

Οπότε περιμέναμε να τελειώσει η προεδρία μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να ξαναξεχάσουμε τον ΟΗΕ. Όμως σήμερα το καλό μας BBC μετέδωσε την είδηση: οι Αμερικάνοι συνέλαβαν (!) τον επικεφαλή της αποστολής της Βενεζουέλας, τον Νίκολας Μαδούρο, υπουργό Εξωτερικών της συμπαθούς χώρας.

Κατά τη σύλληψή του τον έγδυσαν και του κράτησαν τα ταξιδιωτικά έγγραφα, μια πραγματικά σωστή και σοβαρή προσέγγιση στον ρόλο του ΟΗΕ και μία μαρτυρία υπέρ της παραμονής του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Η Ντόρα διέφυγε της σύλληψης.

Ο Λευκός Οίκος λοιπόν είπε ότι οι υπάλληλοι του αεροδρομίου έκαναν λάθος και δεν ήξεραν ποιον συνέλαβαν. Χμ. Το άλλο με τον Τοτό;

ΥΓ: Μαθήματα γεωγραφίας από το BBC. Η Βενεζουέλα είναι στην Μέση Ανατολή! [link]
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
[φωτογραφικό ντοκουμέντο]

Δεν υπάρχουν σχόλια: