7/9/06

Και μετά την επιτυχία...

Αυτές τις ημέρες πολλοί ψάχνουν να βρουν σπίτια σε περιοχές της Ελλάδας στις οποίες δεν είχαν ξαναπάει ποτέ αλλά τους έστειλε το σύστημα για να σπουδάσουν σε επιφανή ιδρύματα όπως το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Και για να μην παρεξηγούμαι: μια χαρά δουλειά μπορεί να κάνουν οι άνθρωποι. Αλλά δεν νομίζω ότι είδαν ποτέ τον Σεπτέμβριο τους φοιτητές τους να ουρλιάζουν "γιούπι! Θα σπουδάσω αυτό που θέλω."

Κάποτε, σε μια προσπάθεια ενός φίλου να με πείσει ότι είμαι Σοσιαλιστής, μου είχε πει ότι αν ανοίξουν ιδιωτικά πανεπιστήμια θα καταστραφεί η επαρχία μας, επειδή δεν θα υπάρχουν πια φοιτητές να στηρίζουν τους τόσο σημαντικούς κλάδους της κατοικίας και της καφεποτείας.

Έχει ένα δίκιο. Πολλές πόλεις, πια, ζουν γύρω από τα πανεπιστήμια, λένε. Παρ'όλα αυτά όμως φέτος βγήκαν πολλά στατιστικά στη φόρα. Το ένα από αυτά - και πιο ενδιαφέρον κατά τη γνώμη μου - είχε να κάνει με το πόσοι τελείωναν τελικά αυτές της περιβόητες χαμηλόβαθμες σχολές της επαρχίας. 3; 4; 15;

Δεν νομίζω τελικά ότι το πρόβλημα ήταν η φυγή των φοιτητών. Ήταν η φυγή των βολεμένων υπαλλήλων των διάφορων πανεπιστημίων και ΤΕΙ της επαρχίας. Κάποιων χιλιάδων βολεμένων, για την ακρίβεια. Και τελικά η απορία είναι η εξής. Θα βγει ποτέ το Υπουργείο Παιδείας με πλήρη στοιχεία για το πόσοι τελειώνουν αυτές τις σχολές κάθε χρόνο και για κάθε έναν από τους απόφοιτους πόσο προσωπικό αναλογεί;

Και επίσης, δεν είναι δυνατόν στην Ελλαδίτσα να μην έχουμε πιάσει ακόμα το νόημα που έχουν πιάσει π.χ. οι Άγγλοι και βλέπεις κάτι περιοχές ξεχασμένες από το Θεό όπως είναι το Durham να έχουν πρωτοκλασσάτα και περιζήτητα πανεπιστήμια. Καταργήστε αυτές τις κωλοβάσεις (με το συμπάθειο) και βρείτε έναν τρόπο να μην είναι de facto καλύτερο το πανεπιστήμιο στην Αθήνα από το αντίστοιχο στα Ιωάννινα.

Αλλά και πάλι, δεν είναι μόνο οι φοιτητές. Ένας μεγάλος δάσκαλος εδώ στο (ιδιωτικό) ίδρυμα είχε πει: η Αμερική και άλλες χώρες πάνε μπροστά γιατί έχουν κινητικότητα του εργατικού δυναμικού - δηλαδή θα αφήσουν την πόλη τους για να πάνε να δουλέψουν αλλού αν είναι καλύτερες οι συνθήκες. Στην Ελλάδα, δεν φεύγουν ούτε για το δίπλα προάστιο οι περισσότεροι.

True...

1 σχόλιο:

Manos είπε...

Να σου θυμίσω dr. manos: λίγο πριν την τελετή αποφοίτησής μου από την ΑΣΟΕΕ, μας τελείωσαν οι Ερμήδες... αυτά τα χαριτωμένα πορποειδή που κρατάνε τη μπλε γιρλάντα του Οικονομικού πάνω από την τήβεννο. Α, και αυτές μας τελείωσαν. Δανειστήκαμε θαλασσιές από το ΔΕΟΣ.

Γιατί; Γιατί πήραν σύνταξη αιφνιδίως δύο καθηγητές και πέρασαν περισσότεροι από ό,τι συνήθως. Τι σήμαινε αυτό; Η γραμματεία υπολόγισε ότι θα αποφοιτήσουν πάνω κάτω όσοι και την προηγούμενη χρονιά και παράγγειλε μόνο τόσα κομμάτια.

Γιατί υπολόγισαν έτσι οι γραμματείς μας τον αριθμό; Γιατί ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΙΔΕΑ ΠΟΣΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΝ. Για να έχουν ιδέα θα έπρεπε να μηχανογραφηθεί η Γραμματεία.

Και αν γινόταν αυτό, θα έχαναν σχεδόν όλοι τις δουλειές τους.

Ανεκτίμητο.