19/1/07

Η Πολιτική του Facebook

Κάποιοι ίσως να θυμούνται το democracy.gr, το site που ανέβασε το ΠαΣοΚ στις προηγούμενες εκλογές σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί το Διαδίκτυο στην προεκλογική του καμπάνια. Δεν πρέπει να είχε ιδιαίτερη απήχηση στο ελληνικό κοινό. Στην Αμερική παρ'όλα αυτά ο Barack Obama, που λογικά θα θέσει σοβαρή υποψηφιότητα να γίνει ο πρώτος μαύρος Πλανητάρχης, δείχνει να πιστεύει πολύ στη δύναμη του μέσου. Και συγκεκριμένα, στη δύναμη των φοιτητικών sites επικοινωνίας - όπως το Facebook.

Το [Facebook] είναι ένας ιστότοπος που ξεκίνησε ως ένα μέσο που βοηθούσε τους φοιτητές διάφορων πανεπιστημίων να εγγραφούν στο αντίστοιχο δίκτυο που τους αναλογούσε και να επικοινωνούν μεταξύ τους. Πρόσφατα έκανε ένα αμφιλεγόμενο άνοιγμα και στους μη φοιτητές (ή έστω αυτούς που δεν έχουν e-mail από τη Σχολή τους) και εκτόξευσε τον αριθμό των χρηστών του.

Για τις Αμερικάνικες εκλογές λοιπόν το Facebook ξεκίνησε μια λειτουργία με την οποία όλοι οι χρήστες μπορούσαν να δηλώσουν την υποστήριξή τους είτε σε ένα πρόσωπο είτε σε κάποιο σκοπό. Για παράδειγμα, υπήρξε γκρουπ για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, το κλείσιμο του Γκουαντανάμο, την αποστολή κι άλλων στρατευμάτων στο Ιράκ ... you name it.

Ο Obama είχε λάβει την στήριξη αρκετών χρηστών. Έτσι, το προφίλ του έμεινε και μετά τις εκλογές και σήμερα λαμβάνει μηνύματα υποστήριξης από χιλιάδες φοιτητές και μη στην προσπάθειά του να εκλεγεί σε πρώτη φάση υποψήφιος των Δημοκρατικών. 2581 μηνύματα στον "τοίχο" του και περίπου 1000 σχόλια στις δηλώσεις του μέσα σε λίγες μέρες. Και σίγουρα είναι μόνο η αρχή.

Ο ίδιος απευθύνεται στους χρήστες στο πιο πρόσφατο μήνυμά του για να τους ευχαριστήσει για την υποστήριξή τους. Και σίγουρα, έχει καταλάβει τη δύναμη ενός νέου μέσου που τον φέρνει κοντά σε ένα κοινό που σίγουρα δεν θα άνοιγε ποτέ την τηλεόρασή του να παρακολουθήσει μια ομιλία του, ή να πάει και να ψηφίσει.

Τώρα, ίσως το κάνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: