20/5/07

Πανελλήνιες 2008: Άλλη μια από τα ίδια...

Παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον την πρώτη μέρα των Πανελλαδικών εξετάσεων, της διαδικασίας που θα επιλέξει τους νέους φοιτητές που θα μετέχουν της δημόσιας και δωρεάν παιδείας από του χρόνου και που, με τον τρόπο της, θα επιλέξει και αυτούς που θα γραφτούν σε κάθε λογής ιδιωτικά ιδρύματα - από τα σοβαρά κολλέγια μέχρι τα τιποτένια franchise των ξεφτιλισμένων πανεπιστημίων της αλλοδαπής.

Οι επίδοξοι φοιτητές λοιπόν σήμερα είχαν ως θέμα τους την ανθρωπιά. Να γράψουν ένα άρθρο 600 λέξεων (έτσι δημιουργείς media writers, λέγοντάς τους να γράψουν ένα μάτσο σάλτσες που δεν θα τις πέρναγε ούτε ο πιο ναρκομανής αρχισυντάκτης) για το γιατί πρέπει να στηρίζονται προσπάθειες που αφορούν την βοήθεια στον συνάνθρωπο (κοινώς, 600 λέξεις για κάτι τόσο προφανές όσο το γεγονός ότι η γη γυρίζει.)

Οι απαντήσεις των θεμάτων δόθηκαν όπως πάντα από τους ειδικούς των φροντιστηρίων. Σε αυτή την περίπτωση, το in.gr προτείνει στους 17χρονους ότι το 20άρι το τσιμπάνε αν έχουν γράψει για την "υποχώρηση του πνεύματος της χρησιμοθηρίας και του ωφελιμισμού που επικρατεί στην σύγχρονη εποχή" (τι είναι η χρησιμοθηρία μαμά;), την επαναφορά της ιδεολογίας του ανθρωπισμού στο προσκήνιο (ενώ ο Furedi έχει τρελλαθεί να μας λέει για το πως παρατήσαμε την συγκεκριμένη ιδεολογία μέσω της προσκόλλησής μας στην θεωρία ότι η γη θα ήταν ένα καλύτερο μέρος χωρίς εμάς επάνω της) και φυσικά την στήριξη του κράτους πρόνοιας, γιατί είναι γνωστό ότι στη χώρα που ζούμε αν είσαι ανάπηρος μπορείς να κινηθείς ελεύθερα μέσα στο μετρό, αλλά αν βγεις έξω το καλύτερο που μπορεί να σου συμβεί είναι να πέσεις πάνω σε ένα παρκαρισμένο Smart.

Έτσι τα παιδιά που για άλλη μια χρονιά κατάφεραν να μάθουν να σκέφτονται (με τον ίδιο λάθος τρόπο που προτείνουν οι φιλόλογοι του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου) θα μπουν στις καλύτερες σχολές. Αυτοί που σκέφτηκαν "μα τι μαλακίες είναι αυτές" προφανώς δεν θα έχουν την ίδια τύχη. Πάντως μου κάνει εντύπωση ότι σε μια χώρα που ο 17χρονος υποτίθεται ότι μπορεί να σου αναλύσει τον ανθρωπισμό και τη χρησιμοθηρία έχουμε τέτοια χάλια στα πανεπιστήμια με φοιτητές που θέλουν το δικαίωμα να μπορούν να τελειώσουν τη σχολή τους στα 12 χρόνια. Μάλλον παθαίνουμε όλοι μια μαζική αποβλάκωση στο καλοκαίρι μετά την Γ' Λυκείου.

Επίσης, η Έκθεση θα έπρεπε να έχει στοιχεία επιχειρηματολογίας. Και επιχειρηματολογία δεν σημαίνει ότι θα πω ότι ο ήλιος ανατέλει στην ανατολή, ή ότι είναι καλό να βοηθάμε τους συνανθρώπους μας. Όμως και στους ντόπιους αγώνες επιχειρηματολογίας, βλέπεις τους φιλόλογους να θαμπώνονται από τους φοιτητές που θα μιλάνε 6 λεπτά για το προφανές. Χωρίς να λένε την γνώμη τους για κάτι, χωρίς να υπάρχει κάτι το controversial ούτε στο απειροελάχιστο.

Όσον αφορά "το πνεύμα του αλτρουϊσμού," το αποδεικνύουν έμπρακτα οι φοιτητοπατέρες που αντιτίθενται όχι στο άρθρο 16, όχι στην ιδιωτική παιδεία, όχι στην αξιολόγηση αλλά σε κάθε αλλαγή του status quo το οποίο θα μπορούσε να σημαίνει ότι κάποιοι συνάδελφοί τους θα έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με αυτούς ή ότι αυτοί θα χάσουν το δικαίωμα του να οργώνουν τα πανεπιστήμια και να τα μετατρέπουν σε οίκους ανοχής που λειτουργούν κατά το δοκούν με ένα campus life που περιστρέφεται γύρω από μια μικροπολιτική της πλάκας που εκφράζεται από όλες ανεξαιρέτως τις φοιτητικές παρατάξεις.

Έ ρε Παπανούτσο...