1/10/10

Οι έξυπνες κάρτες ενός χαζού τόπου

Εδώ στο ονειροδρόμιο είμαστε βαθύτατα [θρησκευόμενοι] και έτσι ανησυχήσαμε διαβάζοντας το σημερινό [πρωτοσέλιδο] του Ελεύθερου που αποκαλύπτει ότι πίσω από τις έξυπνες κάρτες κρύβεται ο ίδιος ο Αντίχριστος (μετανοείτε).

Για όσους δεν έχουν ακούσει την μεγάλη [είδηση], αυτή η σατανικής έμπνευσης κατασκευή είναι ουσιαστικά κάτι ανάμεσα σε χρεωστική κάρτα (όπως για παράδειγμα η ΕΘΝΟcash) και ηλεκτρονική ταυτότητα, αφού στις πληροφορίες που θα δίνει με το "διάβασμά" της θα περιλαμβάνεται ο ΑΦΜ και τα στοιχεία του κατόχου. Η κάρτα θα δοθεί σε όλους τους φορολογούμενους, με στόχο (υποτίθεται) την διευκόλυνση των συναλλαγών με το δημόσιο και (προφανώς) την ευκολότερη παρακολούθηση των συναλλαγών από το Δημόσιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Αφού λοιπόν διαπιστώσουμε ότι και σήμερα θα μπορούσαμε να πληρώσουμε με την χρεωστική κάρτα της τράπεζας στην οποία έχουμε λογαριασμό, ή τέλος πάντων να μπορούσαμε να πληρώσουμε online τις υποχρεώσεις μας στην εφορία (εκεί να δεις διευκόλυνση), απορούμε με το σκεπτικό ότι αυτή η κάρτα θα οδηγήσει την φοροδιαφυγή στην ανυπαρξία. Πρώτον, σε γενικές γραμμές ο καταστηματάρχης θα μπορεί να πουλήσει κάτι χωρίς να περάσει την κάρτα, όπως και σήμερα μπορεί να μην χτυπήσει απόδειξη για το προϊόν του, όπως παρατήρησε και μία φίλη πρόσφατα. Από εκεί και πέρα, οι φροντιστηριούχοι (αγαπημένος μας επαγγελματικός κλάδος) θα μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν εκπτώσεις 20% σε όποιον δεν ζητήσει απόδειξη, γλιτώνοντας έτσι τον ΦΠΑ και τις δηλώσεις που εκθέτουν το πραγματικό τους εισόδημα. Και εφ'όσον στην Ελλάδα καταβάλουμε υπεράνθρωπες [προσπάθειες] να μετρηθεί η πορνεία και το εμπόριο ναρκωτικών στο ΑΕΠ μας, δεν βλέπουμε τρόπο να χρησιμοποιούνται οι έξυπνες κάρτες στα outlets της παραοικονομίας στο Μεταξουργείο και την Ομόνοια, άρα η μεγαλύτερη (κατά τα λεγόμενα των κυβερνώντων) τρύπα στα εισοδήματά μας δεν θα κλείσει ποτέ. Η απευθείας σύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με το Υπουργείο θα έδινε τα ίδια ακριβώς δεδομένα που θα έδινε και η κάρτα, όμως και πάλι, το πρόβλημα σε αυτή την χώρα δεν είναι ότι οι καταστηματάρχες δεν παραδίδουν τα Ζ τους (οι αποδείξεις που κόβονται στο τέλος της ημέρας), αλλά ότι τα Ζ τους λένε ψέματα. (Διαβάστε περί φοροδιαφυγής [εδώ] και [εδώ]).

Από την άλλη, προφανώς, τίθεται και θέμα προσωπικών δεδομένων. Οι κάρτες, στις οποίες κεντρικό ρόλο θα παίξουν οι τράπεζες και το διατραπεζικό τους σύστημα (ΔΙΑΣ), θα μπορούν να καταγράφουν με μεγάλη λεπτομέρεια τις καταναλωτικές συνήθειες του κατόχου τους, καθώς και να [βγάλουν] επιπλέον κέρδη. Γι'αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση [πρόλαβε], χωρίς καν να περιμένει να μάθει τις λεπτομέρειες του εγχειρήματος, να πει ορθά-κοφτά στην κυβέρνηση ότι η ιδέα δεν πρέπει να υλοποιηθεί. Μια κάρτα όπως [αυτή] που εκδίδει η Εσθονία στους πολίτες της θα μπορούσε να λύσει πολλά από τα προβλήματα της γραφειοκρατίας, επιτρέποντας την άμεση ταυτοποίηση του φορολογούμενου στην δημόσια υπηρεσία που τον ενδιαφέρει και την πρόσβασή του εξ'αποστάσεως στα δικαιολογητικά και τις αιτήσεις που χρειάζεται, χωρίς να μοιράζεται όλες μας τις αγοραστικές κινήσεις με τις τράπεζες, την κυβέρνηση και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο.

Όσο για τον αντίχριστο;  Αν ο ίδιος ο Χριστός (ή τέλος πάντων οι εν Ελλάδι εκπρόσωποί του) αποφάσιζε να [δώσει] από τους δύο (δισεκατομμύρια ίσως) [χιτώνες] του τον έναν στο κράτος, μάλλον θα το είχαμε λύσει το πρόβλημα.

ΥΓ: Η φωτογραφία είναι από [εδώ].

1 σχόλιο:

Manos είπε...

Για να μην ξεχνιόμαστε: http://www.youtube.com/watch?v=Cu54MtDi3iQ