16/8/07

Wikipedia: Τόσο αντικειμενική όσο και ο Τσουκαλάς

Αυτό που προβάλλει η γνωστή (και αγαπημένη μας) Wikipedia ως το κυρίαρχο προτέρημά της είναι ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να συνεισφέρει τη γνώση του σε οποιοδήποτε άρθρο τον ενδιαφέρει. Από την άλλη βέβαια, αυτό μπορεί να είναι και το μεγαλύτερο της μειονέκτημα. Τα μεγαλύτερα εγκυκλοπαιδικά μαργαριτάρια έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς στις σελίδες της είτε από άγνοια είτε από σκοπιμότητα. Όσον αφορά λοιπόν τη σκοπιμότητα, ένας τύπος ονόματι Virgil Griffith με ελληνικό domain (αλλά καμία άλλη σχέση με την φτωχομάνα πατρίδα μας) έφτιαξε ένα χρήσιμο [utility] με το οποίο μπορούμε να δούμε το πόσα και ποια άρθρα έχουν πειράξει εταιρείες, κόμματα, τηλεοπτικοί σταθμοί, το Βατικανό (!) και άλλοι θιγόμενοι φορείς στην εγκυκλοπαίδεια.

Επίσης, το περιοδικό Wired έχει και [ψηφοφορία] για να αναδειχθούν τα πιο βρώμικα edits. Μερικά παραδείγματα; Η εταιρεία που κάνει το PR της Microsoft ανακήρυξε το MSN Live Search σε "άξιο ανταγωνιστή του Google", η ExxonMobil πειράζει τις αναφορές στην πετρελαιοκηλίδα που άφησε το Exxon Valdez, το MySpace λογοέκρινε το κομμάτι "Λογοκρισία" του άρθρου για το MySpace, το Al Jazeera παρομοίασε την δημιουργία του κράτους του Ισραήλ με το Ολοκαύτωμα... and the list goes on.

Στα φοβερά edits που έκανε η ομάδα του dreamport συμπεριλαμβάνεται και το λήμμα για τη Sona (όσοι βλέπουν Prison Break θα καταλάβουν). Ανακηρύξαμε έναν έλληνα πορνοστάρ δήμαρχο της πόλης (το πιάσανε), φυτέψαμε φυλακή στην περιοχή (το πιάσανε), τους βγάλαμε (δις) πρωταθλητές του Copa Libertadores (δεν το πιάσανε)...

If the Sona prison is indeed finctional, then shouldn't we delete the entry? I also took the liberty of removing the statement that the mayor of Sona was starring in "to palamari tou varkari" which is actually a 1985 greek porn movie [1]Stelimili 03:51, 12 April 2007 (UTC)

Δεν υπάρχουν σχόλια: