27/8/07

Σπάστε την Β' Αθήνας

Κοιτούσα το site του Υπουργείου Εξωτερικών και διαπίστωσα ότι η περιφέρειά μου, η Β' Αθήνας, διαθέτει 42 βουλευτικές έδρες - κοινώς ένας στους εφτά (περίπου) βουλευτές προέρχεται από τα μέρη μας.

Και εδώ έρχεται το ερώτημα - εμείς εδώ στην Αγία Παρασκευή έχουμε τα ίδια προβλήματα με κάποιον στο Παλαιό Ψυχικό; Το Ίλιον; Το Περιστέρι; Τον Βύρωνα; Την Αργυρούπολη;

Το απρόσωπο της πολιτικής (πως να πολιτευτείς σε μια περιφέρεια 2 εκατομμυρίων ανθρώπων και να έχεις και προσωπική επαφή) στην περιοχή σημαίνει αυτόματα και χειρότερη αντιπροσωπευτική δημοκρατία για τους κατοίκους της πόλης. Αυτοί που εκλέγονται κατά πάσα πιθανότητα δεν έχουν περάσει καν από τον Δήμο σου για να ακούσουν αυτά που έχεις να τους πεις.

Η πρόταση μας εδώ; Εφ'όσον δεν πάμε για το βρετανικό μοντέλο (μικρές περιφέρειες που εκλέγουν έναν βουλευτή η κάθε μία χωρίς εθνικά πλαφόν συμμετοχής στην Βουλή για να είναι πραγματικά αντιπροσωπευτικές οι διαδικασίες) να σπάσει τουλάχιστον η Β' Αθήνας σε μικρότερες περιφέρειες των 5-6 βουλευτών η κάθε μία το πολύ. Για να γίνει λίγο πιο αντιπροσωπευτική η δημοκρατία. Για να με έχει περισσότερο ανάγκη ο υποψήφιος. Για να έχει σωστό προγραμματικό λόγο σε σχέση με την περιοχή. Για να μπορώ να τον πιέσω να κάνει τη δουλειά του σωστά.

Άλλο νά'μαι ο ένας στα 2 εκατομμύρια και άλλο ο ένας στις 200-300 χιλιάδες...

Δεν υπάρχουν σχόλια: