8/7/07

Τα νέα "θαύματα" του κόσμου

Είδαμε με έκπληξη τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για τα νέα θαύματα του κόσμου. Για όσους δεν είχαν παρακολουθήσει αυτή την ιστορία από την αρχή της, ένας Ελβετός αποφάσισε να ξεκινήσει online εκλογές στις οποίες μπορούσαν οι χρήστες να επιλέξουν ένα μνημείο από μια λίστα 22 ιστορικών σημείων του πλανήτη όπως η Ακρόπολη, η Αγιά Σοφιά, ο Πύργος του Άιφελ, το Άγαλμα της Ελευθερίας και ούτω καθ'εξής.

Στην Ελλάδα είχαμε μέχρι και εκδήλωση για το θέμα στην Ακρόπολη. Στην Βρετανία στείλανε ηθοποιούς στο Stonehedge να παριστάνουν τους αρχαίους μάγους και να κάνουν τελετές. Και όμως, αυτός ο αχάριστος κόσμος δεν ψήφισε ούτε το πιο διάσημο αρχαιολογικό μνημείο του σύμπαντος, ούτε το σημαντικότερο μνημείο της Ορθοδοξίας, ούτε καν το Άγαλμα που έστειλαν οι Γάλλοι μερικές δεκαετίες πριν το τηγάνισμα των freedom fries στην Αμερική.

Τα νέα 7 θαύματα του κόσμου είναι, με ελεεινό copy paste από το in.gr, το Σινικό Τείχος, η αρχαία πόλη της Ιορδανίας Πέτρα, το άγαλμα του Χριστού στο Ρίο ντε Ζανέιρο, το Μάτσου Πίτσου στο Περού, η πυραμίδα της Ίτζα στο Μεξικό, το Κολοσσαίο της Ρώμης και το Ταζ Μαχάλ στην Ινδία. Οι διοργανωτές είχαν υπό ψήφιση και την Πυραμίδα του Χέοπα στην Αίγυπτο, όμως η εκεί κυβέρνηση αποφάσισε ότι ήταν μάλλον εξευτελιστικό για το μόνο επιζών original θαύμα να περάσει από αυτή τη διαδικασία.

Η UNESCO είχε δηλώσει ξεκάθαρα πως δεν έχει καμία σχέση με αυτή τη διαδικασία, που ήταν η έμπνευση ενός ψιλοάσημου σκηνοθέτη από την Ελβετία. Και σίγουρα πρόκειται για μια ωραιότατη παρωδία. Μια παρωδία όμως από αυτές που εμείς σαν χώρα ασχολούμαστε, τρώμε τα μούτρα μας και μετά πάμε για ένα πίτα γύρο με τζατζίκι για να πάνε κάτω τα φαρμάκια, όπως είπε και ο Ψάλτης στην επική ταινία "Βασικά... καλησπέρα σας."

(Μήπως η Κούλα έπρεπε νά'ναι ένα θαύμα και αυτή; Γράψτε και εσείς τα θαύματα που προτείνετε για να φτιάξουμε την αντιλίστα που δεν θα έχει μέσα το Μάτσου Πίτσου και το Κλάιν Μάιν...)

Δεν υπάρχουν σχόλια: