3/6/07

Donor Show: Πώς το κράξιμο έγινε αποθέωση

Στην Ολλανδία η είδηση ότι μια εκπομπή όπου μια μελλοθάνατη θα διάλεγε έναν από τους τρεις άλλους μελλοθάνατους και θα του έδινε ένα νεφρό με βάση το ποιον θα συμπαθούσε περισσότερο έφτασε μέχρι το κοινοβούλιο της χώρας, με βαριές δηλώσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό μιας χώρας που δεν φημίζεται για τα ηθικά της κολλήματα. Όλος ο κόσμος γκρίνιαζε για το πώς Και όμως, η πρεμιέρα του Donor Show είχε μια έκπληξη. Ήταν φάρσα.

Η Endemol, η εταιρεία παραγωγής του Donor Show, έχει προσφέρει στην Ελληνική τηλεόραση τα πιο επιτυχημένα shows, όπως τον Εκατομμυριούχο και το Deal. Έχει προσφέρει και τα πιο αμφιλεγόμενα προγράμματα όπως το Big Brother, τη Φάρμα και το Fear Factor.

Οι τρεις υποψήφιοι ήξεραν ότι η Λίζα, η δότρια, ήταν ηθοποιός και τα πάντα ήταν ψέματα. Το κανάλι BNN και η εταιρεία παραγωγής υποστηρίζουν ότι έκαναν την φάρσα-εκπομπή για να ξυπνήσουν τον κόσμο σχετικά με την έλλειψη οργάνων. Ειδικά το BNN είχε και έναν λόγο παραπάνω: ο 35χρονος διευθυντής του σταθμού πέθανε από νεφρική ανεπάρκεια έχοντας περάσει χρόνια στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση.

Το καλύτερο σχόλιο για το θέμα το έγραψε ένας επισκέπτης του BBC News: Αν πιστέψαμε ότι θα γίνει μια τέτοια εκπομπή, φανταστείτε που κατήντησε η τηλεόραση. Και δεν έχει άδικο, 20.000 άτομα έχαψαν ότι θα πάνε σε ένα νησί με 10 στριπτιζούδες για τρεις μήνες σε μια άλλη φάρσα. Στην Ελλάδα ο κόσμος ακόμα μπαινοβγαίνει σε άχρηστα reality, ενώ υπάρχει και το Je T'Aime με τους τραγουδιστές του στα top 15 των charts να μας θυμίζει πως όσο και να παραπονιούμαστε, το trash μας αρέσει.

Διαβάστε τα δύο άρθρα του BBC, [πριν] ανακαλυφθεί η φάρσα και [μετά] την αποκάλυψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: